top of page

Stockholm - Zweden (2016)


20 augustus 2016

Heel vroeg in de ochtend ( 06.50 uur) vertrokken naar Stockholm! Vanaf Arlanda airport met de Arlanda express richting het centrum (185-190 km per uur). Hotel is prima, beetje klein maar goed te doen. Na het inchecken hebben we fietsen gehuurd voor 3 dagen. De eerste stop voor "Fika" (koffie en cake) was bij Mälarpaviljongen € 19,90! Terras ging stipt om 10 uur open en we werden ook geen minuut eerder geholpen. Terug gefietst richting centrum naar Djürgarden. Daar Gröna Lund ingeweest, wat al bestaat sinds 1883. De entree was gratis voor ons, zat inbegrepen bij Mamma Mia! the party. Voor elke attractie betaal je een prijs. Wij zijn alleen de "Eclipse" ingeweest. Een zweefmolen van 121 meter hoog met spectaculair uitzicht over Stockholm. Hij gaat met een snelheid van 70 km per uur. Voor de rest een beetje door het park heengelopen. Lekker geluncht bij "Blå Porten" werkelijk een oase van rust en een gezellige binnentuin. 2 glazen Chablis, 2x kötbullar voor maar 494 SEK.......gelukkig was het water gratis. (€ 50,-),

Lunchen bij "Blå Porten"

Daarna naar de laatste rustplaats van Stikkan Anderson geweest (manager van ABBA) Hij ligt begraven op de "Galärvarvskyrkogården" , dankzij mijn "Abba guide to Stockholm" konden we het snel vinden.

Stikkan Anderson 1931-1997

Daarna was het tijd voor het ABBA museum. De opzet is vele malen kleiner dan de tijdelijke tentoonstelling ooit in London, maar dat mocht de pret niet drukken. Er is verschrikkelijk veel te zien en te luisteren. Vooral de audio tour waar Agnetha, Björn, Benny & Frida zelf alles vertellen was echt heel gaaf en soms zelfs emotioneel. De rode telefoon is natuurlijk geweldig, zeker als je weet dat maar 4 mensen ter wereld dit nummer kennen.....

Ring Ring why don't you give me a call....!

Aan het eind flink wat gekocht in de souvenir shop. 1kleine & grote Dala horse, 1 potje Honey Honey, 4 ABBA kaarten, 1 boek en uiteindelijk toch overstag voor de Money, Money, Money Kimono! Het eindbedrag zijn we maar even vergeten.....

Na het museum heerlijk een fles wijn gedronken bij het museum cafe om bij te komen van alles.

Daarna rondgelopen bij Gröna Lund en daar heerlijk op een bankje gezeten aan het water in het zonnetje. Heel crisis hebben we ons daar omgekleed op de toiletten want we hadden geen zin/tijd om terug te gaan naar het hotel.

In Gröna Lund bevind zich het theater waar Mamma Mia! the party wordt gehouden, er stond al snel een grote rij en rond 19.30 uur mochten we dan naar binnen. Eenmaal binnen kreeg je een ouzo en wat zonnebrand crème om in de zomerse stemming te komen. Het ziet er werkelijk spectaculair uit een compleet Griekse taveerne met alles erop en eraan. Boven, beneden je waant je echt in Griekenland en er lopen allerlei acteurs rond die een praatje met je maken en iedereen wordt bij elkaar aan tafel gezet. Onze tafelgenoten waren rasechte Amerikanen waarvan hun dochter in Stockholm woont. Zij waren heel erg voor Donald Trump dus de discussie was " pittig".

De bediening liep af en aan met eten en drankjes en tussendoor werd de show opgevoerd. Het was echt waanzinnig met veel hits maar ook veel "onbekend" werk zoals " I've been waiting for you" "I let the music speak". Het geheel eindigde dat iedereen de Sirtaki moest dansen op " I have a dream" en daarna knalde er een live disco optreden in waar de meeste tafels opeens weg waren en er werd flink gedanst en gezongen.

 

21 augustus 2016

Op de fiets naar de Hornstulls-Marknad gegaan. Viel erg tegen er was weinig te beleven. Daar erg tegen. Koffie gedronken met cake erbij en uiteindelijk de T-centralen genomen naar Bromma plan en met de bus naar Drottingholm. Het paleis zelf niet in geweest maar wel het omliggende park/bos en het Chinese paviljoen. Ik dacht dat daar een clip van Agnetha was opgenomen maar had me vergist, nog nooit zo snel zo'n duur museum doorgelopen..... max 15 minuten voor SEK 200 (€ 20,-)

The name of the game

Met de bus en metro weer terug naar Gamla Stan, het regende te hard om met de boot te gaan. Daar een beetje rondgelopen en een portie "Kötbullar" gegeten bij restaurant Samborombon met een fles wijn erbij. De ober was hevig geïrriteerd omdat wij geen fooi gaven, maar ja, als je de wijn op tafel zet zonder in te schenken en je moet ook nog eens € 75 afrekenen, dan mag hij wel wat beter z'n best doen..... Het regent aardig wat hier en er lopen vele mensen rond op zoek naar Pokemons, de gekte van Pokemon Go is hier ook losgebarsten. Met drank op door Gamla Stan lopen is geen goed plan voor ons want we werden een beetje koopziek..... Wel een leuke eland met "God Jul" erop gekocht voor de kerst.

Los witje tussendoor gedronken aan de "Strandvägen". 's Avonds gegeten bij TGI Fridays een "hysterisch" veredelde hamburgertent. (wel lekker). Grappig was dat de dame een naamplaatje op had met Frida erop....dacht ik......Ik spreek haar natuurlijk aan met Frida, totdat bleek dat de andere letters (ys) waren verstopt achter haar bretels. Lag ze helemaal in een deuk en als ze bij ons aan tafel stond zei ze steeds " hi guys, here is Frida again!"

 

22 augustus 2016

Heerlijk weer vandaag, licht bewolkt 25 graden. Na het ontbijt richting Skeppsholmen gefietst en wat foto's op de brug gemaakt.

Daarna was het tijd voor een excursie die Mirandus heel erg graag wilde doen...."The oceanbus" een tour in een amfibievoertuig door de stad en over het water. Het was een geweldige ervaring, er werd van alles verteld over de stad en opeens lagen we te drijven op het water. Terug op land weer een stukje door de stad heen en er werd stilgestaan over de invloed van Zweedse popmuziek in het buitenland, uiteraard werd een een stukje van Dancing Queen en Waterloo gedraaid!

The oceanbus

Tijd voor "Fika" ofwel koffie met cake bij "Tehuset" op de Kungsträdgården. Daarna rond gesjokt door Gamla Stan op zoek naar een restaurant voor de lunch. Het eerste restaurant waar we zaten ging Mirandus even z'n handen wassen op het toilet, dit zag er zo ranzig uit dat we maar weg zijn gegaan, het 2de restaurant had geen wijn....serieus!! Pas bij de 3de zaten we goed (Carpe die) maar alles leek uit een pakje te komen.... In Riddarholmen nog even een kerk in geweest om daarna onze spullen op te halen bij ons hotel (Crystal Plaza, Birger Jarlsgatan) en weer met de metro naar het vliegveld waar we onze laatste kronen opgemaakt hebben aan 2 cola, 2 wijntjes en wat nootjes voor het luttele bedrag van SEK 364,- (€ 37,-).

Stockholm : The Movie

Featured Posts
Recent Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page