top of page

Edinburgh - Schotland


Entree tot "Old town castle view apartment.

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Daar waar de ponden er anders uitzien dan in de rest van Groot Brittanië, Edinburgh Castle en daar waar de supermarkt tussen 10.00 uur 's ochtends en 22.00 uur 's avonds geen drank mag verkopen! ;-(

Wij verbleven in "Old town castle view apartment" gelegen in "old town" vlakbij de " grass market", een ideale ligging. Een schoon en ruim opgezet appartement met wasmachine, vaatwasser, koelkast en een goed bed. De snelste manier om vanaf het vliegveld naar het centrum te komen is met de tram, de bus kan vast komen te staan in de dagelijkse file.

"Sip Sip Hooray" at The Grassmarket.

De Grassmarket was vroeger het "executieplein" van Edinburgh en stond lange tijd bekend als een gure omgeving. Tegenwoordig zijn er volop terrasjes , maar er wordt wel verwacht dat je wat te eten besteld bij je drankje. Iets verderop ligt "Victoriastreet" een half ronde, omhoog lopende straat. Zeer leuk straatje met talloze winkeltjes met gekleurde gevels en tevens 2 Harry Potter winkeltjes. De eerste aan je linkerhand is echt fantastisch, "Diagon House", een soort mini Harry Potter museum van 2 etages waar je je ogen uitkijkt. Waarschijnlijk is "Diagon Alley" uit de Harry Potter boeken geïnspireerd op deze straat. Het leuke aan Victoria street is dat je ook bovenlangs kunt lopen en zo mooi uitzicht hebt op de straat zelf.

Victoria street

The Royal Mile is, zoals de naam al doet vermoeden, een straat van precies één mile. Hier vind je o.a. "Camera Obscura and world of illusions" "St. Giles Cathedral" en "The Scotch whisky experience", een toeristische attractie die echt de moeite waard is om te bezoeken. (Zorg wel dat je kaarten van te voren besteld). De tour start in een rijdend half open whisky vat waar wordt uitgelegd hoe whisky gemaakt wordt. Daarna krijg je een deurkaart en worden de verschillende streken uitgelegd met de bijbehorende karakteristieke eigenschappen. In de volgende ruimte ga je (eindelijk) whisky proeven, 2 stuks. Daarna ga je naar de ruimte waar de grootste whisky collectie bewaard wordt en waar je weer 2 whisky's gaat proeven. In de laatste ruimte krijg je een goodiebag en nog een (proef) whisky. Wij hadden aansluitend nog het diner erbij geboekt, wat zeer zeker de moeite waard was. We hebben zelfs een "Haggis" bitterbal gegeten! De hele tour met diner is zeker een aanrader!

Een fantastische route om te lopen is de "Water of Leith Walkway", wij hebben maar een klein gedeelte gelopen maar dat was al prachtig. Vanaf Princess street zijn we naar Dean Village gelopen en vanuit daar via het water richting St. Bernard's Well. Volgens de legende werd in de middeleeuwen Bernard van Clairveaux, oprichter van de kloosterorde van de Cistersciënzers, hier genezen door het geneeskrachtige water. In de 18de eeuw was het zelfs een kuuroord. Als je doorloopt kom je uit in Stockbridge, een zogenaamd "urban village" met veelzijdige en aantrekkelijke winkeltjes, restaurants en sfeervolle kroegen.

Water of Leith walkway

Greyfriars Kirkyard is gebouwd op een oud "kerkhof" waar vroeger alle mensen die overleden waren aan de pest werden begraven. De gehele begraafplaats ademt een ongelofelijke sfeer uit en is 24 uur per dag open(!) JK Rowling heeft hier wat enkele namen (o.a Tom Riddle) opgedaan voor haar Harry Potter boeken waarvan ze het eerste boek vlak om de hoek schreef in Elephant coffehouse. De begraafplaats is tevens bekend om z'n geschiedenis vol grafroof en boosaardige geesten. Vroeger kreeg je 10 pond voor een "vers" lijk wat werd verkocht aan de wetenschap. Ook schijnt er een geest rond te dwalen, namelijk George MacKenzie, die talloze moorden op z'n geweten heeft.

Calton Hill met het Dugald Stewart monument

Vlakbij Princess street staat "Scott Monument" een prachtig gotisch bouwwerk waar je via een wenteltrap die steeds smaller wordt naar boven kunt. Het laatste gedeelte is zelfs zo smal dat er wel eens mensen vast zijn komen te zitten. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht. (8 pond)

Het verderop gelegen Calton Hill biedt nagenoeg hetzelfde uitzicht, zo niet nog mooier, maar dan gratis. Het "Nelson Monument" wat daar staat, biedt rondom een nog hoger uitzicht (voor maar € 5,-) wel moet je 143 treden via een wenteltrap omhoog. Calton Hill is tevens een fantastische plek om even lekker uit te rusten of te gaan picknicken.

Glas in lood raam bij St. Margaret's chapel

Edinburgh castle is een prachtig kasteel gelegen op Castle Rock en de meeste gebouwen die hier staan komen uit de 17de eeuw. Hoogtepunt daar zijn de Schotse kroonjuwelen en de "Stone of Destiny", waarop de Koningen van Schotland zijn gekroond. Ook heel indrukwekkend was het "Scottish national war memorial" waar alle oorlogsslachtoffers geëerd worden. Er valt ontzettend veel te zien bij het kasteel, maar je moet wel echt geïnteresseerd zijn in de Schotse geschiedenis.

Scottish Highlands

Een trip richting de Schotse Highlands is zeer aan te bevelen. Aangezien wij maar 4 dagen in Edinburgh waren hadden wij een tour geboekt bij "Rabbies". Kleinschalig, met maximaal 16 personen in een minubusje, en goed georganiseerd. Het was een lange trip met heel veel stops tussendoor, maar zeer de moeite waard. Rond het middaguur waren we bij Fort Augustus wat gelegen is aan het meer van Loch Ness. Daar met een boot het water op , op zoek naar "Nessie"...... Heel speciaal om op het meer rond te varen.

Een ander hoogtepunt was "Glen Coe" een grote vulkaanvallei in de Schotse hooglanden wat werkelijk adembenemend was. Meerdere stops gedaan om van het uitzicht te genieten, maar we voelden ons wel net een bus Japanners die er snel uit moesten om een foto te maken.....

Edinburgh is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Selfie bij Glen Coe


Featured Posts
Recent Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page