top of page

Oslo, Noorwegen


Oslo is de hoofdstad van Noorwegen, duur maar "hip and happening".

Gemiddeld kost een biertje rond de 80 Noorse kronen (ongeveer € 8,-) en een fles huiswijn zo'n 400 - 500 kronen (€ 40-50). Het houdt de Noren niet tegen, terrasjes zitten vol en er wordt massaal overal gegeten en gedronken.

Boottochtje

Wij waren er van 16 t/m 19 maart en er lag nog volop sneeuw. Wat bijzonder was is dat de wegen schoon waren en de meeste trottoirs ook. Er werd flink gestrooid, niet met pekel maar gravel, kleine kiezelsteentjes. Op sommige stukken was het echter nog spekglad. De Noren zijn er aan gewend, ze lopen makkelijk, fietsen en lopen hard zonder probleem. Met de Oslo pas heb je toegang tot het openbaar vervoer in het centrum en tientallen bezienswaardigheden. Ook krijg je in een heleboel restaurants 20% korting op het eten. (Niet op drank).

Vanuit Nederland is het ongeveer 2 uur vliegen naarhet vliegveld Gardermoen.

Vanuit daar kun je het beste de BSB trein nemen, dit is de goedkoopste optie en qua tijd bijna net zo snel als de velum geadverteerde (en heel prijzige) Flytoget.

Met de Oslo pas (korting) hebben wij een boottocht gemaakt van 2 uur door het Oslofjord. Het was stervenskoud maar zeer zeker de moeite waard. Recht voor het raadhuis vertrekt de boot, dit was tevens de eerste keer dit seizoen dat hij weer vaarde. Aan boord zijn er kleedjes en schapenvachten om je op te warmen en ze verkopen er " Gløgg" (Gluhwein). Je vaart eerst langs de opera en dan langs de kust. Prachtig uitzicht en er wordt van alles verteld. De tocht duurt precies 2 uur.

BYGDØY

Het schiereiland waar zich 6 musea bevinden. : Frammuseet, Kon-Tiki Museet, Vikingskipshuset (Vikingschip museum), Nors Folkemuseum (openlucht museum), Oscarhall.

Met de Oslo pas vaar je gratis in 10 minuten naar de eerste stop, vanuit daar kun je lopen naar alle musea of bij de 2de stop uitstappen waar de eerste 2 genoemde liggen. Het is vanaf de eerste stop een leuke wandeling van zo'n 25 minuten. Het Frammuseet is iets voor de liefhebber die meer wil weten over de geschiedenis van de poolexpedities. Het Vikingskiphuset is gebouwd in, wat op het eerste gezicht lijkt, op een kerk. Er staan resten van 2 origineel Vikingschepen en de geschiedenis erachter is waanzinnig interessant. Het verhaal gaat dat bij het overlijden van de Kapitein het schip met de kapitein, zijn schatten en dieren tegelijk werden begraven.

Het 3de museum wat wij bezocht hebben is het Nors Folkemuseum, echt geweldig om te zien hoe alles vroeger gebouwd was en vooral de "Stavkirke" is geweldig om te zien. Een staafkerk is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw, met een typische bouwstijl die voornamelijk in Scandinavië wordt aangetroffen. Er was ook een heel huis ingericht in 3 etages in jaren 50, 60 en 70 stijl. Fantastisch om te zien.

Er was verder niet veel activiteit in het museum, iets wat zomers wel is, dat was het enige minpuntje.

Staafkerk

STOVNERTÃ…RNET

De Stovnertårnet is een soort loopbrug van 260 meter lang en 215 meter hoog. Het uitzicht is niet het meest geweldige aan alle kanten, het lijkt op de Bijlmer.....

RORBUA

Rorbua (Noors voor vissershuis) is een restaurant in de hippe wijk Aker Brygge. Het zit er al sinds 1990 en wij hebben er echt fantastisch gegeten. Stoofpot met onder andere rendier, hert en eland.

Enige nadeel is wel dat er walvis op het menu staat. Je krijgt wel 20% korting met de Oslo pas.

Viggelandpark

VIGGELANDSPARKEN, NASJONALGALLERIET & MATHALLEN

Gustav Vigeland schiep uit de trauma's van zijn vroege jeugd een kunstwerk aangelegd in het Frognerparken. Doordat er sneeuw lag en er gerenoveerd werd was er niks te zien van de mozaïeken die in de grond zijn gelegd. De beelden zijn prachtig en liefdevol uitgebeeld, maar hebben altijd een lege blik. Wat er leuk uitziet is in werkelijkheid de verwerking van bittere herinneringen uit de jeugd van Gustav Vigeland.

Viggelandspark

De nationale gallérie is onderdeel van het Noors nationaal museum voor kunst, architectuur en design. Een niet al te groot museum waar onder andere "de schreeuw" van Edvard Munch hangt. Ook buitenlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd zoals Picasso, van Gogh en Monet.

De mathallen is een fantastisch foodhal in de wijk "Vulkan". Heerlijk eten bij ruim 30 eettentjes en er is van alles te koop voor thuis. Geopend van dinsdag t/m zondag.

Vanuit hier ben je in een paar tellen in de hippe wijk Grunnerløkka, hier vind je vintagewinkels en langs de Akerselva rivier kun je heerlijk wandelen.

HOLMENKOLLEN

Ongeveer 6 km buiten het centrum van Oslo ligt de Holmenkollen skischans vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over Oslo. De reis ernaartoe (met de metro) is al een genot, via allerlei dorpjes ga je steeds hoger en hoger. Bij Holmenkollen bevindt zich een ski museum waar je de geschiedenis kan bekijken van deze beroemde skischans en skisport. De schans zelf is al 19 keer verbouwd sinds 1892.

Featured Posts
Recent Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page