top of page

Wenen; stad van wijn, strudel en Sissi


Vanaf Schiphol is het ongeveer 1 uur en 3 kwartier vliegen naar Flughafen Wien-Schwechat. Vanuit daar ongeveer 30 minuten met de S-Bahn naar Wien Mitte (de CAT trein kan ook, maar is veel duurder en maar 10 min sneller).

De aanschaf van een Vienna pass is geen overbodige luxe, het openbaar vervoer is erbij inbegrepen, de Hop On Hop Off bussen ook en heel veel bezienswaardigheden waarvoor je ook niet in de rij hoeft te staan.

HOTEL SACHER (SACHERTORTE) & SCHLOSS SCHÖNBRUNN

Sachertorte

In 1832 werd de Sachertorte bij hotel Sacher uitgevonden door Franz Sacher. Een overheerlijke chocoladetaart gevuld met abrikozenvulling en een dikke laag chocola bovenop de taart. Er worden zo'n 800 taarten per dag gebakken. Heerlijk in combinatie met een kleine Brauner (espresso met melk). Voor 2 personen ben je zo'n € 20,80 kwijt.

Schloss Schönbrunn, Große Galerie

Schloss Schönbrunn was het zomerpaleis vanKeizerin Sissi. Het slot telt 1441 kamers waarvan er 40 zijn opengesteld voor het publiek, wat hier in grote getallen toestroomt. Het is echt heel erg druk binnen maar het was heel mooi om te zien met als hoogtepunt de Grote Gallerie met sierlijk stucwerk in wit en goud, een plafondfresco, hoge ramen en kristallen spiegels.

Je kan er ook een " strudelshow" bijwonen. Hier wordt in ongeveer 20 minuten verteld hoe je strudeldeeg maakt om zo een perfecte apfelstrudel te bakken. Het recept krijg je mee naar huis.

Het Sclosspark is een fantastisch mooi aangelegd park met op de hoogste heuvel de " Gloriette" een uitzichtpunt waarvan je het hele landgoed kan overzien. Aan de weerszijden van het park vormen de lanen een grote ster in het groen, met prachtige doorkijkjes, fonteinen, bassins en barokke beelden .

Uitzicht vanaf de Gloriette.

KARLSKIRCHE, SCHLOSS BELVEDERE, KAPUZINERKIRCHE & PRATER

De Karlskirche, gebouwd in opdracht van Keizer Karl VI, is echt prachtig om te zien. De 1250 m2 grote koepel is versierd met een prachtig fresco van Michael Rottmeyr, met een liftje kan je omhoog (en nog 134 traptreden) om zo alles goed te aanschouwen. De Karlskirche behoort tot de mooiste barokkerk van de Alpen.

Karlskirche

Achter de kerk staat de Hochstrahlbrunnen, een waterbron waarvan de fontein 's avonds kleurrijk verlicht wordt. De waterbron verrees in 1873 naar aanleiding van de openstelling van de eerste Weense waterleiding, hij voorziet de stad nog steeds van fris bergwater.

Schloss Belvedere, gebouwd in de 18de eeuw bestaat uit 2 gedeelten; Unteres Belvedere en Oberes Belvedere.

Het eerste was herwon- en pronkvertrek van Prins Eugenius en in de oranjerie bevinden bijzondere exposities.

Het Oberes Belvedere gebruikte de prins voor representatieve doeleinden en biedt een fantastisch uitzicht op de paleistuin en op Wenen. In de pronkzalen bevindt zich de belangrijkste collectie Oostenrijkse kunst vanaf de middeleeuwen tot heden. Topstukken van Monet, Vincent van Gogh en hoogtepunt zijn de beroemde werken van Gustav Klimt met onder andere " De kus".

Schloss Belvedere

Mausoleum van de Habsburgers

Aan de Neuer markt bevindt zich de Kapuzinerkirche, hier bevindt zich het Keizerlijke mausoleum van 30 Habsburgers waaronder Keizerin Sissi en Keizer Franz Josef. Echt een aanrader om te bekijken.

Het Prater is een park, kermisattractie, weide en bos tegelijk.

Hier bevindt zich het befaamde reuzenrad, symbool van Wenen. dat vanaf een grote hoogte uitzicht biedt over de stad en de andere kant van de Donau. In 1897 is het reuzenrad in gebruik genomen en was toentertijd het hoogste ter wereld. Het is ook gebruikt in " The third men" de filmklassieker van Orson Welles. Een rit duurt ongeveer 15 minuten doordat er steeds mensen in- en uitstappen.

GRINZING, DONAUTURM & MUSIEK VEREIN

Wein wandern Wien

Elk jaar in het laatste weekend van september laten de wijnboeren de Wenen toe voor een wandeling door hun wijngaarden. Een bijzondere gebeurtenis waar wij toevallig voorbijkwamen. Een absolute aanrader en echt een hoogtepunt om de route te lopen. Wij hebben gelopen vanaf Grinzing tot Nussdorf, zo'n 5,3 km. Je loopt door de wijngaarden heen over heuvels met prachtig uitzicht en elke wijnboer verkoopt wijn en iets te eten erbij. Heerlijke Grüner Veltliner gedronken en aan het einde nog een speldje gekregen ter herinnering.

Lunchen met Grüner Veltliner

De Donauturm is met z'n 252 meter het hoogste bouwwerk van Oostenrijk. Op 170 meter hoogte bevindt zich een restaurant wat heel langzaam ronddraait waardoor je prachtig uitzicht hebt over heel Wenen.

De Musik Verein waar elk jaar op 1 januari het nieuwjaarsconcert wordt gegeven kan je bezoeken met een rondleiding. Het is gebouwd in 1863 door Theofil Hansen. Het is aan de stad geschonken door Frans Josef. Binnenin zijn Griekse invloed zichtbaar. De gouden zaal heeft 2000 zitplaatsen waarvan 1700 zit- en 300 staanplaatsen. De akoestiek is overal geweldig, dus het maakt niet uit waar je staat of zit. Er zijn verschillende zalen die je onder begeleiding kunt bekijken.

Featured Posts
Recent Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page